HoloNet.pl

forum fanów Star Wars
Teraz jest Pt 10 wrz 2010, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt 19 sie 2003, 18:56 
Droid

:lol:
Mistrzu Ikicie jesteś stronniczy. Dlaczego to Games Workshop ponad wszystko? Jaki GW jest co niektórzy na tym forum wiedzą. Zarzuty, że "przekostkowiony", "odmóżdżony", "za drogi"... można powtarzać w kółko, ale nie zmieni to zdania prawdziwego fana GW. Dlaczego nie wpisałeś LOTRa?
Szczerze, nigdy nie wpadłem w to hobby (bitewniaki) po uszy. Odciągały mnie zawsze książki. ;) Ale mój kolega, który ma sklep z "takimi" grami eksperymentował z niejedną, sam się do tego przyczyniłem nie raz i zdanie "wyjadaczy" jest takie, że są gry lepsze od produktów GW.
Bitewniak SW? Hmmm... Jeśli interesuje cię zakup zza granicy i masz CC to:
http://www.nobleknight.com/
Tam co nieco jeszcze mają, nie tylko to zresztą spod znaku SW. Zakupy robiłem, działa. Ale dzięki przeglądarce internetowej na pewno coś znajdziesz.

Tytuł:
PostNapisane: Śr 20 sie 2003, 14:56 
Black Guardian

Wiesz Lor- GW jest obencie jedyną liczącą się firmą zajmującą się bitewniakami. Góra twórcy MageKnight coś do powiedzenia mają ale GW ma włądze.
Czemu nie ma LotRa?? a no zapomniałęm o nim taki IMO bitewniak bez duszy. Bo FB i 40K to każdy kojarzy jak nie z widzenia to z klimatu a bitewniak LotR jest inny... i do FB i 40K jak i do Mordheima figurki są ładniejsze :P
CZemu GW???? Bo:
- mają najładniejsze figurki
- coś sie w ich systemach dzieje!!
- Jest gigantyczna różnorodność armii ( w WHFB: ponad 10 w 40K troszke mniej...)
- Ich gry (sztandarowe) maja niesamowity klimat i niezłe zasady
- Kostki są git- w rzeczywistości nie zawsze lepszy wygrywa.
- Cena- po prostu angielska- u nich za 3 funty pepsi se kupisz albo figurkę :P u nas albo kupisz 10 pepsi se kupisz albo figurkę :P Moze jak do UE wejdziemy ceny sie zmianią (na 100%) i może na lepsze.
- odmóżdżające- a czy SW nie jest odmóżdżające???? :lol: (energy field actived)
- są dostępne!!!! Wawie jest kilka księgarni w których można to dostać. innych systemów ani widu ani słychu, a przez neta nie lubie zamawiać!
PZDR
ikit
PS.: Ja znam też wyjadaczy którzy twierdzą że bitewniaki GW są jednymi z najlepszych wskazując między innymi Walkę wręcz w Warzone :P
"Nie fajne to co fajne, tylko to co sie komu podoba!"

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 07:06 
Rogue Leader

niestety, jak na moje normy bitewniaki są za drogie... moze i bym je zbierał (ta frajda z malowania szpileczką :) ale 1. za drogie 2.w Białej Podl. nie ma juz sklepu który takie rzeczy oferuje :/

Ale i tak powiem że Warhammer ponad wszystko :)
tylko ze RPG :) jak ja uwielbiam byc mistrzem gry :)
a to juz jest tansza zabawa. zrzuta z kumplami na podrecznik +kosci a reszta juz zalezy od was:)

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 17:33 
Droid

IkitClaw napisał(a):
Wiesz Lor- GW jest obencie jedyną liczącą się firmą zajmującą się bitewniakami. Góra twórcy MageKnight coś do powiedzenia mają ale GW ma włądze.

:lol: Masz rację jeśli spojrzysz na rynek polski, ale GW nie jest nim zainteresowany, zresztą o ile jest zainteresowany czym kolwiek oprócz kasy. :?
Cytuj:
Czemu nie ma LotRa?? a no zapomniałęm o nim taki IMO bitewniak bez duszy. Bo FB i 40K to każdy kojarzy jak nie z widzenia to z klimatu a bitewniak LotR jest inny... i do FB i 40K jak i do Mordheima figurki są ładniejsze :P

LOTR mistrzu, to inny typ gry, bardziej hobbistyczny. Dlatego u nas się nie przyjmuje, bo oprócz "wad" GW giercoł dochodzi owe HOBBY (mało kto na tym forum kuma oc co chodzi w tym słowie).
Cytuj:
CZemu GW???? Bo:
- mają najładniejsze figurki

:lol: No comments. 8)
Cytuj:
- coś sie w ich systemach dzieje!!

Trzeba wyłożyć więcej kasy. :lol:
Cytuj:
- Ich gry ... maja ... niezłe zasady.

Tak? Aha. :?

cdn.

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 17:41 
Droid

IkitClaw napisał(a):
- są dostępne!!!! Wawie jest kilka księgarni w których można to dostać. innych systemów ani widu ani słychu, a przez neta nie lubie zamawiać!

Wiesz, chwytaki mi opadły. Wwa i reszta świata. Amber też jest w Warszawce i dlatego ich książki nie trafiają pod strzechy. Ale miałem o GW. GW nie jest zainteresowany szerzeniem gry, czy HOBBY. GW szuka tylko kasy (bo się sypie jak stara trumna). Sprzedawca ponosi wszystkie koszty, brak suportu. No i cena jest ANGIELSKA (nie anielska).
Cytuj:
PS.: Ja znam też wyjadaczy którzy twierdzą że bitewniaki GW są jednymi z najlepszych wskazując między innymi Walkę wręcz w Warzone :P

Aleś walnął, jak gołąb ... o parapet. Trzeba było porównać do Piotrusia, wypadłoby lepiej. :lol:
Cytuj:
"Nie fajne to co fajne, tylko to co sie komu podoba!"

A TU masz absolutną RACJĘ. Kłaniam się w pas Mistrzowi Ikitowi! Czasem jeśli ma się ochotę, warto się rozejrzeć poza swoim podwórkiem. ;)

PS. DBM?

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 21:15 
Black Guardian

Wiesz sprzedawca to jedna sprawa...... poza tym co ma dostępność figurek do checi zysku i zarobku (co z tego że chcą zarobić).
Każdy system bitewny jest nastawiony na zysk.
I tu wchodzimy na poletko często uprawiane przez Afiego- komercha = shit. Chłopaki- zarabiają i robią to co maja robić.
W sensie "coś sie w tych systemach dzieje" -chodzi o erraty do zasad i uaktualnień takowych. A przedewszystim- turnieje, imprezy, konwenty. Po cholere mi bitewniak jak nie ma z kim grać???
Nie chodzi mi o Edycje czy kampanie.
Zasady-IMO 40K ma naprawde dobre zasady (no próćz combat resolution.) !!!!! Z innych bitewniaków grałem może w 2 i zasady mi do gustu nie przypadły (nie pytaj nie pamiętam )
Lor- daj adresy stronek o tych lepszych bitewniakach- poczytam i zasady jak znajde to wtedy prazyznam Ci rację lub nie. Nie ma sensu sie kłucić.
Co do figurek- jak wyżej tylko z oficjalnymi figurkami lepszymi od tych z GW.... popatrze i albo sie zgodzę albo nie.

Masz rację jeśli spojrzysz na rynek polski, ale GW nie jest nim zainteresowany, zresztą o ile jest zainteresowany czym kolwiek oprócz kasy.

To co mam nie kupować?? Czy GW ma zainwestować w krajowe rolinictwo lub hutnictwo????? I ty sie dziwisz, że nie jest naszym rynkiem zainteresowane??? W Polsce wielu ludzi nawet nie chce wiedzieć co to bitewniaki. Spolszczone podręczniki wyglądają obrzydliwie (narazie tylko zasady podstawowe) tłumaczenie też. W całęj Polsce jest może 20 sklepów w tym 3-4 w Wawie. Nasz rynek jest za mały. Pełne "prawa" dostał tylko kraje pokroju: Niemcy, Francja, Australia, USA i kilka innych krajów przy których Polska (a raczej nasz rynek i ilość potencjalnych graczy) jest żałosna. Lucas też robi wszystko dla kasy i jakoś sie tak nie rzucasz..........

Powtarzam: podrzuć linki do stronek o tych lepszych systemach- zapoznam sie i sie wypowiem! Narazie wszystkie systemy jakie widziałęm uznałem za przeciętne...... Ale może nie widziałem tych, o których ty mówisz!
PZDR
ikit

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 22:12 
Droid

1. Link już jest poszukaj. To kontrpropozycja dla GW. ;) Z co niektórymi zasadami, z jednym pudełkiem figurek 1:72 na twarz (circa za dychę lub dwie) toczyły się niemałe bitwy. A jak dokupiłes jakieś czołgi, też z tych najtańszych np. supermarketu (o ile był cały :D , jak nie to też niekoniecznie wada :lol: ) to II WŚ jak żywa. Fakt, trzeba poeksperymentować, ale możesz w kółko z tymi samymi figurkami. :D Dla początkujących skala 1:72 to dobre rozwiązanie, choć nie tylko dla nich.

2. Sprzedaż, zysk owszem, ale nie za wszelką cenę. Powtórzę jeszcze raz, brak czegoś takiego jak wsparcie dla sprzedawcy. Owszem są spotkania dla graczy, czasem dla sprzedawców. Wiesz co sprzedawcy słyszą? Powinniście mieć nowości. Kupcie za minimum 1000 funtów (może 500, dokładnie nie pamiętam) co miesiąc. Wszelkie koszty promocji spadają przeważnie na sprzedawców. A to długofalowa inwestycja, zwłaszcza przy ANGIELSKICH cenach. Sprzedawcy nie umoczą kasy w GW, bo po co. Mage Knight (http://www.wizkidsgames.com) schodzi lepiej, chociaż prostszy (może to nie wada) ale tańszy, dla sprzedawcy jak i klienta. No i od polskiego dystrybutora (http://www.isa.pl). Tego z GW nie ma. Wszystko trzeba importować z UK i tam odsyłać zwroty wadliwego towaru (są takie) a kasa leci, oczywiście sprzedawcy na cła i podatki. Ale można i taniej... Znowu odsyłam do linka, wystarczy poeksperymentować i pogłówkować.

2a. W Łodzi są powiedzmy trzy sklepy z grami. Jak na Łódź to o dwa za dużo i zarobić specjalnie nie mogą. Patrz poniżej... A Łódź to przecież przedmieścia Wwy. A pomyśl o np. Sandomierzu. Co tam jest? Być może sklep modelarski, być może sklep z zabawakmi, ale wtedy patrz pkt. 1.

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 22:19 
Droid

3. Dla kogo to gra z GW? Tu chodzi mi o kasę. Jeśli nie rzucisz tego po dwóch trzech miesiącach, to... Kasa leci. Ale wiadomo, wtedy przechodzimy do Hobby, a dla hobbysty... (wiem coś o tem ;) ). Jaka to jest populacja. Czy byłaby większa w zależności od ceny? Ilu ludzi chce grać, malować figurki? Czyż nie prostszy jest komp (jednorazowa inwestycja) z piratami? W bitewniaki trzeba <b>CHCIEĆ</b> grać.

4. Nie wyciągaj mi hutników. Takie argumenty lecą z TV codziennie. :cry:

5. 40K - fakt, to chyba jeden z lepszych, o ile nie najlepszy produkt GW. Ale... Upgrade zasad co miesiąc? Czy to nie lekka przesada? :D A może to wada? Ma być nowa edycja. Po co? Pewnie dla kasy. Upgrady też "zmuszają" do wydatków. More, more... Ale ponoć to jest dobre, tylko dla kogo? Zawsze można znaleźć jakiś konflikt interesów.

6. Figurki... Kwestia gustu. Black Tree - http://www.harlequin-miniatures.com ; Redoubt Enterprises; mój kolega, ale na razie widziałem prototypy do 10mm epoka napoleońska, nie widziałem ładniejszych figurek w tej skali. To tak na szybko, ale to moje gusta... A propo GW też robi ładne figurki, mnie się podobają.

Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 sie 2003, 23:27 
Terminator

Jak byłem w sklepie i popatrzyłem na ceny zestawów do Warhammera , to byłem już pewien ,że nigdy ową dziedziną nie będę się interesował.

Ostatnio edytowano Pn 25 sie 2003, 09:44 przez Dawidos, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 sie 2003, 08:12 
Black Guardian

spadaj ..........

Lor- ty mi tu z Harlequinami nie wyskakuj...... walnąłeś jak gołąb..... w parapet :lol: Mam kilka ich figurek. IMO Te z GW są o wiele dokładniejsze.
Ale dobra wyluzujmy :P

Hutnicy- tak mi sie napisało....

Cana-hobby - a jak ktoś zbiera dajmy na to ksiażki- czy to jest tanie??? Jakie hobby jest teraz tanie????

Chętni- mówie- nasze społęczeństwo nie nadaje sie do gier bitewnych- bo zasady zbyt trudne i "kodów" nie ma. Zamiast na serio pomyśleć w grze figurkowej, zrobić rozpiskę. To odpalają sę strategię tworzą identyczną jak zawsze armię i masakrują wroga.... szybciej, taniej, skuteczniej... :cry: Bo pomyśleć to boli. Szczególnie jak trzeba myśleć nad sensownym ruchem. A nie rzucić wszystko do walki i niech ssamo sie o siebie troszczy.....

Księgarnie- tu się zgodze- w Wawie zostały już tylko 2 (może nawet jeden) sklep z tymi figurkami. Ale ten w którym ja sie zaopatruje (Faber&Faber) prosperuje od dobrych kilku lat (spokojnie ponad 6-7) i narazie nie zbankrutował. Ciągle są farby, podręczniki, figurki etc.!

Uaktualnienia- chodzi mi o tzw "Chapter Aproved" Jest co miesiąc w WD (ale też w internecie po kilku dniach :P ) i tam są korekty zasad, wyjaśnienia, FAQ itd itp.
Spotkania- Turnieje- tylko 2 razy do roku GW pomaga w organizacji. :cry: Tak to kluby organizują turnieje :)

Linki zaraz sprawdze
PZDR
ikit

Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 sie 2003, 11:29 
Droid

I powoli dochodzimi do kompromisu. :D
1. Hobby nigdy nie jest tanie i dodatkowo czasochłonne. Ale HOBBY nie zainteresowanie (ci co nie rozróżniają marsz do encyklopedii lub słownika NOW!). ;)
2. Faber - to INSTYTUCJA na tym rynku. :) Jest jeszcze sklep na Gildii, Bard... (to internet).
3. Uaktualnienia 40K. Dla mnie to słabość kostrukcyjna gry i nabijanie kabzy GW. Czy widziałeś w pewnej, dobrej grze bitewnej chociażby na planszy ;) (prawie jak Dungeon Quest), gdzie mimo pewnego uproszczenia i tak każdy ruch się liczy, walczy się do końca, by pokonać wrogą armię, aby zmieniano zasady tak często. Faktycznie nie zmieniano chyba od stuleci. ;) Ale do tej gry też potrzeba chętnych z wyobraźnią. Jak nie ma chęci to i za darmo nikt nie pogra. Aha, mowa była o jednej z najstarszych gier bitewnych z figurkami, czyli szachach. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn 25 sie 2003, 10:06 
Droid

Skoro będzie cięcie, to "kopiuję". 8)

http://www.freewargamesrules.co.uk/

Dla tych, których nie stać, a mają chęci, dostęp do sieci i drukarki (niestety) i jakieś tam figurki, żołnierzyki w jakiejś tam skali. Dla chętnych.

PS. A czy pan Mokry nie uważa, że ten temat nie należy do Expanded Uniwerse świata SW? A czyż nie lepszym miejscem byłyby Różności, w końcu temat ten do SW ma się jak... No nijak, bo bitewniak SW to "legenda". A dla mistrza Ikita, który nie lubi zakupów przez net: http://www.alibris.com

Tytuł:
PostNapisane: Pn 25 sie 2003, 18:07 
Yamakasi

moje zdanie na temat Games workshop ( po polsku Gówniany Warsztat :D )

--> Ikit : piszeż że :

mają najładniejsze figurki - :D heh :D też chciałem napisać "no comment" ale powiem że : zależy czy chodzi ci o wykonanie czy o same figurki .
Wykonanie w stosunku co do ceny jest kiepskie - figurki metalowe jeszce ujdą ale to co się dzieje z palstikami jest skandaliczne . Taki regimnet za 100 zł. to jedna wielka dodatkowa kupa roboty z przypiłowywaniem, odcinaniem i poprawianiem niedoróbek, szczegółami też nie grzeszą .
Ceny ciągle rosną przez brak oficialnego polskiego dystrybutora i inne powyżki .
W 97 -98 regiment (12 figurek) kosztował 40 zł. teraz kosztuje ponad 100 . Ja dziękuje za takie takie zagrywki .

Tytuł:
PostNapisane: Pn 25 sie 2003, 18:10 
Yamakasi

coś sie w ich systemach dzieje! - to prawda, aktualnie w w40K kończy się kampaniia o losy Cadii "eye of the terror" a do fantasy battle planowana jest walka z hordami chaosu znad wschodu .

Ich gry (sztandarowe) maja niesamowity klimat i niezłe zasady - zasady są zamotane, pełne błędów, nieporozumień, niedomuwień - jeden wielki burdel

Tytuł:
PostNapisane: Pt 29 sie 2003, 17:24 
Yamakasi

Zasady jeszce bym sobie darował, gorzej ma się sprawa z nowymi edycjami do wfb - z każdą nową wprowadza zbyt duże zmiany, nadal nie zrobiwszy zbalansowanego poziomu sił poszczególnych armii . W każdej nowej edycji Gw faworyzuje jakąś armię by zwiększyć jej zbyt .
Np. gracz gra armią X - jest dobrze, wychodzi nowa edycja osłabiająca ją, zabiera jakąs jednostkę i jednocześnie ulepsza armię Y - dając nowe moce i przegięte zasady lub figurki np. szyk lancy u bretonni i czołg u Imperium .

Każda edycja zmienia także fluff warhamera robiąc spory zamęt . Raz księstwa Bretonni oparte są na systemie fedualnym, klimatem przypominają średniowiecze i krainę miodem i mlekiem płynącą korzystając z legend Artuańskich, są też potężniejsze militarnie od Imperium (5 ed.) następnie w nowym powstającym codexie do 6 ed. zmieniają całkowicie te królestwo w upadające państwo, pożerane przez chaos nie tłumacząc tej przyczyny !

pozostaje mi trzymać kciuki za polskiego dystrybutora "Confrontation" firmę Mythos - może jej się uda
dobrze zaczęła a i gra jest świetna
(tam są ŁADNE figurki)

http://www.mythos.pl/,%20polski%20dystrybutor%20Confrontation
[url]http://www.confrontation.fr/ Rackham, twórca Confrontation[/url]
[url]http://www.rackscan.net/ (Francuska strona poświęcona Confrontation)[/url]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1