Cholesterol – praktyczne informacje

Cholesterol jest potrzebny nam do prawidłowego funkcjonowania. Jest on niezbędny byśmy mogli dobrze trawić oraz byśmy w prawidłowy sposób produkowali hormony. Dzięki niemu jest możliwe przyswajanie witaminy D. Cholesterol występuje w dwóch odmianach. Pierwsza z nich LDL jest to tak zwany zły cholesterol, i HDL czyli dobry. Pierwszy jest dostarczany do naszych komórek a one biorą go tyle ile im potrzeba. Pozostaje nadwyżka która jest odbierana przez cząsteczki HDL.
Następnie nadwyżka przenoszona jest do wątroby gdzie zostaje ona przetworzona. Zdarza się tak że LDL dostarcza tak dużo cholesterolu że jego część odkłada się. Do tego zjawiska dochodzi w tętnicach a ta nadwyżka zaczyna tworzyć tam blaszki miażdżycowe. W ten sposób dochodzi do zwężenia tętnic i powstania choroby wieńcowej. W efekcie tej choroby może dojść do zawału. Nie ograniczajmy się do sprawdzania ilości cholesterolu we krwi. Nawet przy niskim poziomie może się okazać że tego HDL mamy za mało a LDL za dużo. W wieku około 35 lat powinniśmy po raz pierwszy sprawdzić i oznaczyć poziom cholesterolu. Jeśli wszystko będzie ok. czyli wynik będzie w normie to badania należy powtarzać co trzy lata. Natomiast osoby chore na cukrzycę lub nadciśnienie oraz kobiety po menopauzie powinny badać się każdego roku. Podobnie do problemu powinny podejść osoby u których w rodzinie występowała choroba wieńcowa lub zawały serca. Jeśli nasz poziom cholesterolu jest zbyt wysoki to koniecznie trzeba się skonsultować z lekarzem. Jednak można tego uniknąć jeśli odpowiednio będziemy dbać o swe zdrowie. Stężenie cholesterolu jest potęgowane jeśli mamy nadwagę lub otyłość. Aby sprawdzić czy z naszym organizmem jest wszystko ok. należy obliczyć wskaźnik BMI. Najważniejszą sprawą w walce z miażdżycą jest odpowiednia dieta. Najważniejsze jest ograniczenie spożywania nasyconych tłuszczów. Tłuszcze te występują w maśle, czerwonym mięsie, chipsach oraz żółtym serze. Wystrzegać się należy także żółtek jajek. Tłuszcze nasycone należy zastąpić wielonasyconymi. Zwierają je orzechy i ryby oraz oleje roślinne. Prym w naszej diecie powinny zawierać artykuły w których jest dużo błonnika czyli owoce i warzywa. W naszej diecie powinien tez się znaleźć chleb pełnoziarnisty oraz ciemny ryż. Można do naszej diety dodać produkty które zawierają sterole i stanole roślinne. Dzięki tym substancjom poziom cholesterolu w naszym organizmie jest obniżany. Najczęściej znajdziemy je w margarynach i produktach mlecznych, informacji o nich należy szukać na opakowaniach. Oprócz diety ważny jest też ruch który pomoże nam utrzymać dobrą wagę i obniży poziom złego cholesterolu.